Aksjemegleren som ble pelsdyrbonde

Før var Magne Sørby aksjemegler og stortrivdes i jobben. Nå er han pelsdyrbonde og trives enda bedre.

magne

Etter 20 år som aksjemegler trengte Magne Sørby å bytte beite, bokstavelig talt. Han ønsket seg en givende jobb han kunne bli gammel i, og hvor han var sikret en god fremtid. Derfor tok han over familiens pelsdyrgård.

  • Jeg har ikke angret et sekund på valget jeg tok. Å kunne styre egen arbeidshverdag passer meg og familien godt, sier Magne.

Pelsdyrgården, som Magne driver sammen med kona Gina, har vært i drift siden før krigen. I dag har gården ca. 10 000 dyr. De har drevet gården i åtte år, og Magne mener arbeidet er like givende som da de startet.

  • Det mest givende med jobben er at god dyrevelferd lønner seg. Prisen for skinn er avhengig av kvaliteten og dermed også hvordan dyrene har hatt det. Alle resultatene faller tilbake på egen arbeidsinnsats, sier Magne.

I mange år har det vært fokus på skadde dyr og dårlig pelsdyrhold i media. Bilder og videoer har florert i sosiale medier. Magne selv peker på dette som gamle bilder som gir et feilaktig inntrykk. Sannheten er nemlig at skadeomfanget er under én prosent på norske pelsdyrgårder. Det har blitt iverksatt tiltak, og dårlig driftede gårder har blitt avviklet. Mattilsynet gjennomfører også jevnlige kontroller.

–          Skader er verken gøy for dyrene, bonden eller andre som får se bilder av dette. Som bonde bryr jeg meg om dyrene mine jeg arbeider med hver eneste dag. Bildene du ser i sosiale medier kommer som regel uten sted og dato. Det betyr at du kan se et bilde som ikke gjenspeiler dagens virkelighet. De aller fleste som driver på med dette gjør en god jobb. Det er etablert systemer for å luke ut de som ikke gjør det.

 

Hvert år blir det avholdt Åpen Pelsdyrgård, hvor interesserte kan komme på besøk på gården. Her kan de besøkende følge bonden, møte dyrene og få innsyn i de daglige rutinene. Magne mener dette er en gyllen mulighet for folk til å faktisk danne sitt eget, og et mer realistisk, bilde av næringen.

  • Åpenhet rundt driften er ekstremt viktig, og jeg håper så mange som mulig vil komme for å se hvordan livet på en pelsdyrgård faktisk er, sier Magne.

Share the Story

Dette møter deg på en pelsdyrgård

De aller færreste har vært på en pelsdyrgård, til tross for at man stort sett alltid er velkommen dersom man ønsker å komme på besøk. Om du vil se med egne øyne hvordan livet på en pelsdyrgård er, er det best å komme når det passer for dyrene.

Hvor tamme er dyrene

Når mennesker jobber for å gjøre husdyr tamme, kalles det domestisering. Dette er en stor del av jobben til en pelsdyrbonde, og norske pelsdyrbønder har jobbet målrettet for å tilpasse dyrene et liv på gården i over hundre år. Om du besøkte en pelsdyrgård for et par tiår siden, vil du kunne se en merkbar forskjell i tamheten hos dagens dyr.

10 ting du kanskje ikke vet om pelsdyrnæringen

Jo bedre pelsdyrbonden tar vare på dyrene sine, jo bedre får bonden betalt for pelsen.

Bli med og se nyfødt mink og rev

Hvert år, mellom slutten av april og begynnelsen av juni, blir det ekstra mye liv på pelsdyrgårdene rundt om i landet. Da blir nemlig alle valpene født. Dette er en fin tid på gården, men det krever litt ekstra innsats av alle pelsdyrbøndene.

Slik er hverdagen til en pelsdyrbonde

Den vakreste tiden på året er når du kan telle valper, mener flere pelsdyrbønder. Livet som pelsdyrbonde er hektisk, man er alltid på jobb og man har alltid et ansvar for levende vesener. Likevel ønsker ikke pelsdyrbøndene å kalle det jobb – det er en livsstil.

Aktivisten som ble pelsdyrbonde

Før var Ingvild Skedsmo aktivist og sterkt imot alt som hadde med husdyrhold å gjøre. Hun slapp ut rever i Finland, og kastet maling på pelskledde folk. I dag er hun selv pelsdyrbonde.

Aksjemegleren som ble pelsdyrbonde

Før var Magne Sørby aksjemegler og stortrivdes i jobben. Nå er han pelsdyrbonde og trives enda bedre.

Møt dyrene på pelsdyrgården

Det finnes både rev og mink på norske pelsdyrgårder i dag. Begge artene er nysgjerrige av natur og er intelligente vesener, som har vist seg raskt å kunne tilpasse seg et liv på gården.

Møt fremtidens pelsdyrbønder

Det er godt å vokse opp på en pelsdyrgård. Johan har levd på gården hele livet, og har lenge visst at det er pelsdyrbonde han skal bli. Han håper bare næringen overlever.

Back to Top