Møt fremtidens pelsdyrbønder

Det er godt å vokse opp på en pelsdyrgård. Johan har levd på gården hele livet, og har lenge visst at det er pelsdyrbonde han skal bli. Han håper bare næringen overlever.

Johan er nå 17 år, vokst opp på familiens pelsdyrgård og har så lenge han kan huske vært fast bestemt på at det er pelsdyrbonde han skal bli. Så fort videregående er over, begynner reisen mot å bli pelsdyrbonde på fulltid. Johan har lenge vurdert å flytte til Danmark i ett år for å jobbe på en pelsdyrgård. Han mener det er viktig å hente inspirasjon fra flere steder for å kunne bli en så god bonde som mulig.

pels3

Venstre: Johan koser med mink på gården       Høyre: Johan med mamma, Monica, og lillebror

 

Skal du bli pelsdyrbonde, må du jobbe som en. Du må være med på rutinene, se og oppleve alle fasene i hverdagen. Den beste læringen er å delta i arbeidet. Jeg vurderer også å dra til Danmark for å jobbe der ett år, for å se hvordan rutinene er i andre land enn Norge, sier Johan.

Johan er ikke i tvil – om du er oppvokst på en pelsdyrgård, har du hatt en spennende oppvekst. Som liten var han alltid med når foreldrene tok hånd om gården og dyrene, og det var alltid noe interessant å se på. Det fantes et hav av aktiviteter. Ofte lekte han med dyrene eller hjalp foreldrene med stell og fôring. Livet på gården har gitt Johan unik innsikt i hvordan man skal ta vare på dyr og drive en pelsdyrgård.

Det er ingen tvil om at du blir glad i dyrene, og noen individer blir du ekstra glad i, men du lærer deg fort til å ikke knytte alt for tette bånd, sier Johan.

 

Pelsdyrungdommen-4

Veien til å bli pelsdyrbonde

Det er ingen formell utdannelse for å kunne bli pelsdyrbonde, men kunnskap og erfaring er helt nødvendig for å kunne drive godt. Det gjelder både for dyrevelferden og for lønnsomheten. For å kunne bli en god pelsdyrbonde, anbefales det at man har jobbet på gård eller på en annen måte har opparbeidet seg erfaring med pelsdyrhold. Johan har spesielt ett råd til alle som ønsker å bli pelsdyrbonde: Vær sikker.

Det viktigste når du skal bli pelsdyrbonde er at du vet at det er dette du vil drive med. En pelsdyrbonde må være dedikert for å kunne yte den innsatsen som kreves for at dyrene skal ha det bra. Derfor er mitt beste tips å besøke så mange gårder man kan. Jobb gjerne litt på en gård om du har mulighet til det. Det er tross alt viktig med informasjon fra flere hold når du skal lære, mener Johan.

Som i alt annet landbruk, er det du sitter igjen med et direkte resultat av egen innsats. Det vil si at de bøndene som yter mest for dyrene, også sitter igjen med den beste pelsen. For å lære mer om pelsdyrnæringen, oppfordrer Johan alle til å komme på besøk. Han påpeker at de fleste besøkende som kommer og ser med egne øyne hvordan dyrene har det, også har blitt positivt overrasket.

Jeg håper så mange som mulig kan komme å se hva vi driver med, for da vil de forstå at virkeligheten er en ganske annen enn den de leser i avisene. Alle som har besøkt oss har vært veldig fornøyde, avslutter Johan.

 

Pelsdyrungdommen-1

Velkommen til Åpen Pelsdyrgård!

Share the Story

Dette møter deg på en pelsdyrgård

De aller færreste har vært på en pelsdyrgård, til tross for at man stort sett alltid er velkommen dersom man ønsker å komme på besøk. Om du vil se med egne øyne hvordan livet på en pelsdyrgård er, er det best å komme når det passer for dyrene.

Hvor tamme er dyrene

Når mennesker jobber for å gjøre husdyr tamme, kalles det domestisering. Dette er en stor del av jobben til en pelsdyrbonde, og norske pelsdyrbønder har jobbet målrettet for å tilpasse dyrene et liv på gården i over hundre år. Om du besøkte en pelsdyrgård for et par tiår siden, vil du kunne se en merkbar forskjell i tamheten hos dagens dyr.

10 ting du kanskje ikke vet om pelsdyrnæringen

Jo bedre pelsdyrbonden tar vare på dyrene sine, jo bedre får bonden betalt for pelsen.

Bli med og se nyfødt mink og rev

Hvert år, mellom slutten av april og begynnelsen av juni, blir det ekstra mye liv på pelsdyrgårdene rundt om i landet. Da blir nemlig alle valpene født. Dette er en fin tid på gården, men det krever litt ekstra innsats av alle pelsdyrbøndene.

Slik er hverdagen til en pelsdyrbonde

Den vakreste tiden på året er når du kan telle valper, mener flere pelsdyrbønder. Livet som pelsdyrbonde er hektisk, man er alltid på jobb og man har alltid et ansvar for levende vesener. Likevel ønsker ikke pelsdyrbøndene å kalle det jobb – det er en livsstil.

Aktivisten som ble pelsdyrbonde

Før var Ingvild Skedsmo aktivist og sterkt imot alt som hadde med husdyrhold å gjøre. Hun slapp ut rever i Finland, og kastet maling på pelskledde folk. I dag er hun selv pelsdyrbonde.

Aksjemegleren som ble pelsdyrbonde

Før var Magne Sørby aksjemegler og stortrivdes i jobben. Nå er han pelsdyrbonde og trives enda bedre.

Møt dyrene på pelsdyrgården

Det finnes både rev og mink på norske pelsdyrgårder i dag. Begge artene er nysgjerrige av natur og er intelligente vesener, som har vist seg raskt å kunne tilpasse seg et liv på gården.

Møt fremtidens pelsdyrbønder

Det er godt å vokse opp på en pelsdyrgård. Johan har levd på gården hele livet, og har lenge visst at det er pelsdyrbonde han skal bli. Han håper bare næringen overlever.

Back to Top